Слайд 2
Apa este componenta cea mai dinamică
a mediului natural şi prezintă, prin sine, cea mai
importantă resursă naturală. Monitorizarea şi prognozarea tuturor fenomenelor tangenţiale apei reprezintă baza utilizării raţionale a resurselor acvatice şi sporirii vitalităţii în societate, în aspectul luptei cu fenomenele de risc acvatic. În ultimele decenii stihiile provoacă jertfe omeneşti şi mari pagube economice. Statistica arată că cel mai mare pericol de moarte sau de leziuni grave provine de la inundaţii. Tot inundaţiile pot avaria staţiile de captare şi de epurare a apei, întrerupând temporar asigurarea normală a consumului de apă, de care depinde sănătatea populaţiei.
Слайд 3
Pe Pământ, apa există în multe
forme, în cele mai variate locuri: sub formă de
apă sărată există în oceane şi mări; sub formă de apă dulce în stare solidă, apa se găseşte în calotele polare, gheţari, aisberguri, zăpadă, dar şi ca precipitaţii solide, sau ninsoare; sub formă de apă dulce lichidă, apa se găseşte în ape curgătoare, stătătoare, precipitaţii lichide, ploi, şi ape freatice sau subterane. În atmosferă, apa se găseşte sub formă gazoasă, alcătuind norii sau fin difuzată în aer determinând umiditatea acestuia.
Considerând întreaga planetă, apa se găseşte continuu în mişcare şi transformare, evaporarea şi condensarea, respectiv solidificarea şi topirea alternând mereu. Această perpetuă mişcare a apei se numeşte ciclul apei şi constituie obiectul de studiu al meteorologiei şi al hidrologiei.
Слайд 4
În realitate există mai multă
apă decât cea pe care o poţi vedea!
Puteţi vedea, în fiecare zi, apă peste tot în jurul vostru: în lacuri şi râuri, sub formă de gheaţă, ploaie şi zăpadă. De asemenea, există cantităţi imense de apă care nu pot fi văzute - apa care se află şi se mişcă în subteran. Oamenii folosesc apa subterană de mii de ani şi continuă s-o folosească şi astăzi, în principal ca apă de băut şi pentru irigaţii. Viaţa pe Pământ depinde de apa subterană la fel ca şi de cea de suprafaţă.
O parte din precipitaţiile care cad pe Pământ se infiltrează în sol şi devin ape subterane. Intrată în pământ, o parte din această apă circulă în apropierea suprafeţei terestre şi iese foarte repede la suprafaţă în albiile cursurilor de apă, dar, din cauza gravitaţiei, o mare parte din aceste ape continuă sa se scurgă mai adânc în pământ.
Calotele glaciare de pe
Glob
Apa înmagazinată, pe perioade îndelungate, sub formă de gheaţă, zăpadă şi gheţari este parte integrantă a circuitului apei. Cea mai mare parte a maselor de gheaţă de pe Pământ, aproape 90%, se află în Antarctica, în timp ce calota de gheata din Groenlanda conţine 10 % din masa totală de gheaţă a Pământului. În Groenlanda, calota glaciară are, în medie, 1500 m grosime, dar poate atinge şi 4300 m.
Gheaţa şi gheţarii vin
şi pleacă!
La scară globală, clima este în continuă schimbare, deşi această schimbare nu se întâmplă aşa de repede încât să fie sesizată de oameni. Au fost multe perioade calde, cum ar fi aceea în care au trăit dinozaurii, cu aproximativ 100 de milioane de ani in urmă şi multe perioade reci, cum ar fi ultima eră glaciară de acum aproximativ 20000 de ani. În timpul ultimei ere glaciare, o mare parte din Emisfera Nordică era acoperită de gheaţă şi gheţari.
ULTIMA ERĂ GLACIARĂ
PERIOADĂ FOARTE CALDĂ
date despre gheţari şi calote glaciare
Gheaţa permanentă acoperă 10-11%
din suprafaţa Globului.
Daca toţi gheţarii s-ar topi astăzi, nivelul apei oceanelor s-ar ridica cu cca. 70 m. (Sursa: Centrul Naţional de Date despre Zăpadă şi Gheaţă din SUA - National Snow and Ice Data Center - NSIDC)
În timpul ultimei ere glaciare, nivelul mărilor era cu 122 de metri mai scăzut decât în ziua de azi şi gheţarii acopereau aproximativ o treime din suprafaţa continentală.
În timpul ultimei perioade mai calde, acum 125.000 de ani, nivelul mărilor era cu 5.5 metri mai ridicat decât astăzi, iar acum 3 milioane de ani nivelul acestora ar fi putut fi cu 50 metri mai ridicat.
Слайд 11
Izvoarele termale
Izvoarele termale sunt izvoare obişnuite, cu excepţia faptului că
apa lor este caldă, iar în unele locuri chiar fierbinte, cum ar fi vulcanii noroioşi din Parcul Naţional Yellowstone din Wyoming, SUA. Multe izvoare termale iau naştere în regiuni cu activitate vulcanică recentă şi sunt întreţinute de apa încălzită prin contactul cu rocile fierbinţi aflate la adâncime mare în pământ. Rocile devin mai calde odată cu creşterea adâncimii şi, dacă apa subterană ajunge într-o crăpătură mare care îi oferă un spaţiu pentru a ieşi la suprafaţă, poate să apară un izvor termal. Izvoarele calde se formează peste tot în lume şi pot chiar coexista cu icebergurile.
ROMÂNIA
SLOVENIA
GROENLANDA
Слайд 12
Încălzirea globală şi creşterea demografică vor
accentua lipsa de apă potabilă.
Conform ultimelor
studii, un miliard de oameni suferă din cauza lipsei de apă, a cărei penurie se va accentua şi mai mult pe viitor sub dubla presiune a încălzirii globale şi a cererii tot mai mari de apă pe fondul creşterii demografice.
Cercetătorii spun că, în acest moment, o treime din populaţia lumii continuă să trăiască fără acces la apă de calitate, fapt pentru care, în fiecare zi, mor 25.000 de persoane, mai ales copii. Unul dintre obiectivele Summitului Mondial al Dezvoltării Durabile de la Johannesburg din 2002 presupune reducerea la jumătate a numărului de persoane private de apă potabilă, până în 2015, raportat la anul 1990. Asta ar însemna că, zilnic, aproximativ 274.000 de persoane ar trebui să capete acces la apă de calitate.
Tot mai puţină
apă în viitor
Pe planetă, apa este inegal distribuită, iar pentru ca toţi oamenii să aibă acces la ea trebuie plătit un preţ mare. "La nivel global, apa abundă acolo unde nu trăieşte nimeni", spune Pierre Chevallier, specialist pentru resursele de apă de la Institutul francez de cercetări pentru dezvoltare. De exemplu, în părţile amazoniene ale statului Peru există multă apă, dar toată coasta Pacificului este foarte secetoasă.”
"Viitorul este sumbru, având în vedere faptul că încălzirea globală va accelera fenomenul de evaporare şi de topire a gheţarilor, reducând tot mai mult cantitatea de apă disponibilă. În plus, presiunea demografică este îngrijorătoare. Nu creşte numai populaţia mondială, ci cresc şi exigenţele oamenilor, odată cu ameliorarea condiţiilor de trai în ţările emergente", explică Chevallier.
sunt bani pentru transportul apei!
Astăzi, apa
destinată uzului casnic - consumul uman şi igienizarea locuinţelor – reprezintă 10 la sută din consumul planetar (faţă de 20 la sută necesare pentru industrie şi 70 la sută pentru agricultură). Un cetăţean nord-american consumă în medie 500 l/zi, un european - în jur de 300 litri, în timp ce un african nu are la dispoziţie decât aproximativ 10-20 l/zi.
"Problema este că stocarea şi transportarea apei necesită investiţii colosale. Tehnic vorbind, nu este imposibil, dar ţările care au nevoie de apă nu dispun de mijloacele financiare necesare achiziţionării ei", a subliniat Pierre Chevallier.
Слайд 15
Ştiaţi că:
Maladiile cauzate de consumul de
apă omoară, anual, circa 15 milioane de copii sub
5 ani, iar jumătate din paturile de spital de pe planetă, în 1980, erau ocupate de bolnavii suferind de boli provocate de apă.
Apa dulce disponibilă suferă, an de an, procese de pierdere a calităţilor naturale prin intense procese de poluare.
Pentru consumul potabil, menajer, industrial, agricol producerea energiei se scot anual din circuit circa 2 200 miliarde tone de apă, din care circa 50% se întorc în circuit ca ape uzate, nocive, pentru a căror neutralizare este necesară aceeaşi cantitate de ape curate.
Cantitatea minimă de apă necesară organismului uman este de 5 l în 24 ore, din care circa 2 l o reprezintă apa consumată ca atare. Cantitatea de apă cosumată creşte în condiţiile unui mediu cald sau unei activităţi fizice mai intense.
Conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pentru acoperirea nevoilor directe ale populaţiei sunt necesare minimum 100 l de apă pe zi pentru fiecare locuitor.
Слайд 16
Pentru producerea:
unei tone de fontă sunt necesare circa
15 000 l de apă.
unei tone de hârtie-
250 000 l de apă.
unei tone de carne- de circa 10 000 l de apă.
unei tone de zahăr de 100 000 l de apă.
pentru producerea unui litru de bere se pierd 30 de litri de apă.
Apa este utilizată şi pentru nevoi agrozootehnice, pentru îngrijirea animalelor şi adăposturilor acestora.
Să nu uităm şi de folosirea bazinelor de apă pentru odihnă, sport precum şi pentru formarea microclimatului.
Statisticile OMS arată creşterea continuă a necesităţilor de apă, fapt ce duce la resimţirea acută a lipsei de apă de către zone întregi ale Pământului.
Apele utilizate de om, indiferent pentru care scopuri, se încarcă cu diferite elemente chimice şi fizice sau biologice care modifică compoziţia naturală a apei în aşa măsură încât aceasta nu poate fi folosită decât în scopuri industriale. Fenomenul respectiv este numit poluare si favorizează, nemijlocit, lipsa de apă potabilă a omenirii.
Слайд 17
Întreaga viaţă de pe Pământ are nevoie de
apă!
Pentru prea mulţi, apa este un lux la
care nici nu îndrăznesc să viseze!
Pentru noi, apa este ceva banal… sau a fost până acum!
Ştim cu toţii sau putem afla cum să avem mai multă grijă de apă. Haideţi s-o şi facem!