DEFINITIE:Radiația (razele) X sau radiația (razele) Röntgen sunt radiații electromagnetice ionizante, cu lungimi de undă mici, cuprinse între 0,1 și 100 Å (ångström)
Слайд 2
DEFINITIE: Radiația (razele) X sau radiația (razele) Röntgen sunt radiații electromagnetice ionizante,
cu lungimi de undă mici, cuprinse între 0,1 și
100 Å (ångström)
Слайд 3
PRODUCEREA RAZELOR X
Razele X se pot obține în
tuburi electronice vidate, în care electronii emiși de un
catod incandescent sunt accelerați de câmpul electric dintre catod si anod (anticatod). Electronii cu viteză mare ciocnesc anticatodul care emite radiații X. Electronii rapizi care ciocnesc anticatodul interacționează cu atomii acestuia. Electronii, având viteză mare, trec prin învelișul de electroni al atomilor anticatodului și se apropie de nucleu. Nucleul, fiind pozitiv, îi deviază de la direcția lor inițială. Când electronii se îndepartează de nucleu, ei sunt frânați de câmpul electric al nucleului; în acest proces se emit radiații X.
Слайд 5
PROPRIETATIILE RAZELOR X Radiatiille X impresioneaza solutia fotografica,
ca si lumina. Absorbtia radiatiilor depinde de densitatea si
de greutatea atomica. Cu cat greutatea atomica este mai mica, materialul este mai usor patruns de razele X. Cand corpul uman este expus la radiatiii X, oasele, cu greutate atomica mai mare decat carnea, absorb in mai mare masura radiatiile si apar umbre mai pronuntate pe film.
Слайд 6
SURSE DE RAZE X
Sistemul solar- Atmosfera externa a
Soarelui este o sursa de raze-X.
Stele - Atmosfera
fierbinte sau corola stelelor normale produc si ele raze-X. Observatiile razelor-X sunt folositoare la intelegerea activitatii stelelor in evolutia lor
Слайд 7
RAZELE X IN MEDICINA Aplicatiile medicale ale razelor X
sunt de domeniul radiologiei conventionale si al tomodensitometriei (scaner
cu raze X); ele au drept scop vizualizarea organelor.
Слайд 8
RAZELE X IN INDUSTRIE Radiografia gamma presupune plasarea unei
surse de radiaţii pe o parte a materialului sau
a structurii sudate analizate, şi a unei plăci fotografice pe cealaltă parte. Prin developarea plăcii fotografice se obţin uinformaţii privind structura materialului analizat, calitatea îmbinării sudate